Stworzony dla prawdziwych smakoszy kuchni azjatyckiej.
Oryginalne i tradycyjne wzornictwo.
W skład zestawu wchodzą:
Praktyczny i elegancki zestaw.
Dwa kolory: czerwony lub czarny.
![]() | Azjatycka herbataKolebką herbaty jest Azja. To stamtąd pochodzą pierwsze zapisy dotyczące herbaty, a także długa i bogata kultura jej parzenia. Według historii herbata odkryta została ponad 5000 lat temu przez chińskiego cesarza Shen Nunga. Azjatycka herbata jednak w niczym nie przypomina herbaty, jaką znamy w Europie! Różni ją gatunek, sposób przygotowania, a nawet podawania! |
Kultura parzenia herbatyEuropejski sposób polegający na wrzuceniu do kubka torebki z herbatą, a następnie zalaniu jej wrzątkiem, w Azji byłby zniewagą dla tego cennego produktu. Tam parzenie herbaty nabrało charakteru ceremonii, w której liczy się każdy, nawet najmniejszy szczegół. Zielona herbata powinna być parzona w wodzie o temperaturze około 80 stopni. Do zaparzania herbaty używa się czajników z gliny pokrytej szkliwem lub porcelany – nigdy metalu, który psuje smak naparu. Pierwszym krokiem przy parzeniu herbaty jest ogrzanie czajnika – należy wlać do niego gorącą wodę, a następnie całkowicie go opróżnić. Następnie wsypujemy herbatę – powinno być jej dość dużo, około 1 czubatej łyżeczki na osobę. Herbatę zalewamy gorącą wodą, a następnie po upływie 30 sekund przelewamy ją do czarek. Po upływie około 10 minut ponownie zalewamy herbatę wodą o temperaturze około 80 stopni. Zieloną herbatę można zaparzać w ten sposób nawet trzy razy, pamiętając o 10-minutowych (lecz nie dłuższych) przerwach między parzeniem. |
Można się wyciszyć i skupić całą swą uwagę na niezwykłym napoju, jakim jest herbata.
Materiał | Ceramika |
---|
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.